8. august 2009

Et stjålent kyss i skogen…Mange har sikkert opplevd det samme. Gamle bilder i album og skuffer som gradvis blir dårligere. Har man negativene, så er det ganske greit å lage gode sort/hvitt kopier fortsatt. De fleste har desverre ikke originalene, men bare et papirprint som i dette tilfellet.

De fleste tenker kun på fotografen i portrettbildesituasjoner. Som fotografer, så har vi kunnskaper for å avfotografere (reprodusere) bilder, malerier og tilsvarende. Deretter retusjerer vi bildet ved behov, og fikser eventuelle skader og mangler i bildet. Endelig resultat kan da printes på nytt.

Et reprodusert bilde vil også generere en digital fil, så et kjært minne blir ikke bare gjenskapt, men lagret sikkert for fremtiden. Den digitale filen er deres til fri bruk. Kostnaden for selve reproduksjonen er kun 800,-. Eventuell retusjering kommer i tillegg. Pris avtales alltid på forhånd. Det er et krav (iht. åndsverksloven) at dere eier rettighetene til det dere ønsker å reprodusere.

Vist i det første eksemplet (bildet med gule felter) er originalen. De gule feltene viser hvor overflaten var skadet eller sprukket. Det enslige bildet viser resultatet etter retusjering, og korrigering.

Bildet er forøvrig fra 1942/43. Det er min bestemor (som jeg aldri fikk møte), og bestefar som kysser i skogen. Bildet er kjempekult, og med pasjon, som man garantert ikke viste på gaten på den tiden (før 8 mai 1945). Fotografen er desverre ukjent. Legg spesielt merke til bestefars kule sokk og nikkersbukse! :)

Ingen kommentarer: